Na silnici druhé třídy podél dálnice D5 na Rokycansku přibudou do pátku desítky zákazových značek

Obyvatelé obcí a měst, která leží na silnici podél dálnice D5, kudy se dřív jezdilo z Plzně na Prahu, se po letech zbaví podstatné části nenáviděného tranzitu. Právě v těchto dnech usazuje zákazové značky firma najatá Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje.

„Nevěřím tomu, že by kamiony úplně zmizely. Doufáme ale, že se jejich množství zmenší. Nejvíc jezdí do Mýta kamiony do průmyslové zóny, ale máme tady i stavební firmy, které mají nákladní auta. Myslím si, že stejně spousta řidičů toho bude zneužívat a stejně tudy budou jezdit, i přes hrozící pokuty. Pokud řidič prokáže, že tu tankoval nebo že tu skládá, tak stejně tudy pojede. Zákaz platí jen na tranzit, takže doufáme, že ti řidiči sem vůbec zajíždět nebudou,“ uvedl starosta Mýta František Končel.

Podle něj i hodně záleží na tom, jak a kde bude zákaz značený na dálnici, protože pokud kamion už z dálnice sjede a uvidí zákaz až na hranici obce, těžko se bude před Mýtem otáčet, aby se znovu vrátil na dálnici.

Kamiony k nám už nesmí, říkají značky v Mýtě a Holoubkově

Ze zákazu tranzitní dopravy se kromě Mýta radují i obyvatelé vedlejšího Holoubkova. Jak potvrdil starosta obce Lukáš Fišer: „My jsme rádi, že se osazuje dopravní značení, které zamezí vjezdu tranzitní kamionové dopravně do našich obcí. Holoubkov o tento zákaz usiloval zhruba pět let. Jsme tedy rádi, že k tomu konečně dochází. Nejvíce si na kamionovou dopravu stěžovali obyvatelé, kteří u té silnice bydlí a poté rodiče, kteří doprovázejí děti do školy a školky, což jsou objekty, jenž se nachází přímo u té hlavní silnice.“

Zákazové značky osazují pracovníci firmy Saferoad, která vyhrála výběrové řízení Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. „Uzavírka pro náklaďáky bude platit od Cerhovic až po Rokycany. Do pátku máme osadit 80 značek,“ uvedl ředitel firmy Saferoad Pavel Foltýn.

Zákaz vjezdu kamionů usnadní v Mýtě i Holoubkově rekonstrukci silnice. V Mýtě začne příští rok a v Holoubkově už letos.

autoři: kos , jik
Spustit audio