Na Vodojemu v Klatovech se můžete vydat na naučnou stezku, věnovanou historii města

30. březen 2022 19:42, aktualizováno

Historii města zábavnou formou představuje dětem v Klatovech naučná stezka. Má pět zastavení a v Husových sadech na Vodojemu ji nově instalovaly technické služby.

„Chodí sem spousta dětí, ať už z mateřských školek nebo s rodiči. Tak jsme si řekli, že by bylo dobré jim připomenout naše město, ale samozřejmě zábavnou formou, aby se při tom aspoň trochu pobavily,“ uvedl místostarosta města Martin Kříž.

Nová naučná stezka má celkem pět zastavení. „Připomínáme zakladatele města krále Přemysla Otakara II. takovou netradiční formou, kdy si hlavně děti můžou vložit obličej do jeho podoby a zahrát si na krále a jeho manželku. Na dalším zastavení se věnujeme například tomu, kdo žil v minulosti v Klatovech. Také jsme tu instalovali nové panorama, kde jsou označené kopce a jednotlivá místa v krajině. A protože Husovým sadům na Němejcově vrchu se lidově říká Vodojem, a vodojem z roku 1904 je tady kousek, tak je mu věnováno jedno zastavení, a vůbec zásobování Klatov vodou,“ doplnil Martin Kříž.

Práce v parku nekončí

V Husových sadech nenajdou návštěvníci jen naučnou stezku, ale i řadu herních prvků, lavičky a odpočinková místa. Tím ale zdaleka není v parku hotovo. „Budeme pokračovat v ošetření stromů, provedou se vazby stromů, zdravotní a výchovný řez. Náklady jsou docela velké. Jen v letošním roce město investovalo 400 tisíc. Je tu ještě hodně práce, protože se musí dělat i údržba,“ popsal ředitel technických služeb města Klatov Peter Pošefka.

Práci technických služeb ale často maří lidé, kteří se neumějí chovat a ničí vybavení nebo znečišťují přírodu. Jako například minulý měsíc, kdy vandal poškodil mladou lipovou alej ve Vrchlického sadech.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio