Na zámek Nebílovy se vrací unikátní výmalba Antonína Tuvory

Do tanečního sálu zámku Nebílovy na Plzeňsku se vrací unikátní nástropní výmalba od Antonína Tuvory. Dílo vzniklo na konci 18.století, v roce 1969 bylo sejmuto, protože hrozilo zřícení stropu, a na dlouhá léta uskladněno. Až po 44 letech se dočkalo zrestaurování.

Restaurování nástěnných maleb v tanečním sále zámku Nebílovy začalo s počátkem července. Restaurátoři nejprve zajišťovali nesoudržné vrstvy omítek na hraně klenby sálu, odstraňovali neodborné zásahy z minulosti a připravovali podkladní vrstvu pro zpětný transfer maleb. Teprve pak mohlo začít umisťování 650 dílů historické nástropní malby zpět na klenbu sálu.

Naprosto unikátní výmalba v sobě spojuje formy klasicismu s hravými rokokovými prvky. Zachycuje subtropickou krajinu, bujnou vegetaci, faunu a další výjevy, které údajně vyjadřují autorovu představu o pozemském ráji. Její paralelu bychom našli pouze ve císařských apartmánech vídeňského Schönbrunu, nebo v zahradním pavilonu kláštera v Melku, kde Tuvora v 70. letech 18. století také působil.

Freska

Nástěnné a nástropní malby v Nebílovech pocházejí z let 1790-92 a jedná se zřejmě o největší dílo malíře Antonína Tuvory vůbec. Na Plzeňsku ještě vyzdobil interiéry zámku Kozel. Plocha transferovaných maleb tvoří cca 180 metrů čtverečních z celkových asi 850 metrů čtverečních Tuvorovy výmalby v tanečním sále.

Záchrana cenných výmaleb přijde na 5 milionů korun, peníze poskytlo správě zámku ministerstvo kultury. Ukončení akce se předpokládá do konce roku 2013. Do té doby bude taneční sál pro veřejnost uzavřen.

Zámek Nebílovy - opravené vstupní křídlo

Nebílovský zámek je příkladem čisté, vídeňsky orientované barokní zámecké architektury. Původně renesanční zámeček byl v roce 1706 přestavěný na dvojdílný barokní zámek. Dvě proti sobě situované budovy bývaly dříve po stranách spojeny arkádovými chodbami s terasami. V 60. letech minulého století byl zámek určen k demolici a zcela zchátral. V 90. letech jej začal památkový ústav, postupně opravovat. Od roku 1998 je veřejnosti přístupná přední část zámku, dlouhodobou obnovou prochází větší část tzv. zadního zámku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio