Na západě Čech dnes začínají Slavnosti svobody

3. květen 2018

Konec druhé světové války a osvobození naší země přiblíží pietní akty, setkání s veterány nebo dobové vojenské kempy. Ode dneška až do neděle budou západní Čechy žít Slavnostmi svobody.

Zájemci mohou dnes například navštívit konferenci Plzeňské rozhovory, která se tentokrát zaměří na 100 let česko-amerických vztahů. Konference bude od 13.30 do 20.30 v Moving Station v Plzni a do diskuse se zapojí například bývalý velvyslanec v USA a současný ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Další akcí oslav osvobození se koná v Domažlicích. Tam před radnicí ode dneška do soboty bude 16. obrněná divize předvádět vybavení americké armády, a to jak v roce 1945 tak v současnosti.

Americkou 16. obrněnou divizi, ale i 97. pěší divizi představí výstava s názvem Muži generála Pierce, ta začíná dnes ve 14 hodin v Plzni ve Smetanových sadech. V Klatovech začíná v 17 hodin výstava Orel a lev na perutích svobody, která představí americké a britské letectvo, bombardovací a stíhací perutě, které za války operovaly i na klatovském nebi.

Dnes se lidé mohou na západě Čech setkat také s belgickými válečnými veterány. A to v Holýšově, kam přijedou v 10 hodin a navštíví dům s pečovatelskou službou a uctí památku obětí tamního koncentračního tábora.

Pietních aktů bude ale v našem regionu více

Přímo v Plzni na náměstí Míru bude vzpomínkové setkání v 15 hodin. Lidé tu můžou uctít památku bojovníků a obětí světových válek, padlých západočeských letců a lidí, kteří zemřeli během květnového povstání v roce 1945. Padlým československým letcům se můžou lidé poklonit také v Plzni-Doubravce, pietní akt v Habrmannově parku začíná v 17 hodin. Stejně tak v 17 hodin budou v Plzni na Americké třídě odhalené obnovené pylony památníku Díky, Ameriko. V 17 hodin bude pietní akt i ve Stodě.

Kvůli pietním akcím a dalším programu Slavností svobody bude dopravu v Plzni provázet řada omezení. Jejich seznam najdou zájemci například na webu magistrátu.

autoři: lum , jik
Spustit audio