Naděje jako adventní dar

17. prosinec 2009
Publicistika

Nedávné oznámení, že těžařská společnost Sokolovská uhelná ukončila v letošním roce produkci tříděného uhlí a v příštím roce zastaví výrobu briket staví do popředí důležitou otázku. Jaká bude situace v této části Karlovarského kraje, až bude vytěžena poslední tuna uhlí? Mezi nejčastěji zmiňované varianty patří výstavba průmyslových zón. Tomuto námětu se ve svém příspěvku věnuje Lubomír Stejskal.

Jeden údaj je zapotřebí říci hned na začátku. Zásoby uhlí na Sokolovsku se při současném snižujícím se objemu těžby odhadují na dvacet let. Do konce této doby bude nutné připravit a uvést do života alternativní program nových pracovních míst. Také proto, že společnost Sokolovská uhelná je, připomeňme, největším zaměstnavatelem v Karlovarském kraji. Její majitelé a manažeři, jak v médiích opakovaně deklarovali, jsou si těchto souvislostí dobře vědomi. Tedy žádné - po nás potopa. Řešení zaměstnanosti v éře po vyuhlení vidí v založení průmyslové zóny. Je pro ni vymezen prostor mezi Sokolovem a Starým Sedlem. Pochopitelnou podmínkou vedení těžební firmy pro její výstavbu je dokončení rychlostní silnice číslo 6 mezi Chebem a Karlovými Vary. Vzhledem k tomu, že na této komunikaci se v současné době intenzivně pracuje, je v tomto ohledu důvod k oprávněnému optimismu.

Sokolovská uhelná a.s.

Ten mezi obyvateli žijícími v této části Poohří ještě posílila před několika dny vydaná zpráva hovořící o schválení přípravy dalšího průmyslového parku. Nacházet se bude o několik kilometrů severněji, v sousedství Nového Sedla. Jeho obrysy jsou více než reálné, protože to nejdůležitější, finanční prostředky, garantuje stát. Potřebných 150 milionů korun bude vyčleněno z fondu určeného k zahlazování následků provázejících dobývání uhlí. Projekt je zatím ve stadiu příprav výběrového řízení, z něhož vzejde firma, která vybuduje inženýrskou a dopravní infrastrukturu. Starosta Nového Sedla David Cervan v tisku nicméně prohlásil, že podle jeho odhadu by se mohlo začít stavět už za 12 měsíců. Zde platí: čím dříve, tím lépe. A to nejen s ohledem na budoucí útlum těžby hnědého uhlí, ale především z potřeby přítomného času.

Míra nezaměstnanosti v Novém Sedle dosáhla koncem minulého měsíce dvaceti a v blízkém Chodově dvanácti procent. Jenom v těchto dvou městech se za uvedenými procenty skrývá bezmála třináct set uchazečů o práci. Bezpochyby asi ne pro většinu z nich, ale v každém případě pro toho, koho v budoucnu postihne stejný osud, znamenají podobné zprávy jiskru naděje. Stejnou, jakou představuje advent: očekávání čehosi, co přinese, pokud jde o kvalitu života, novou šanci.

Medard-bývalý lom - budoucí jezero
autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio