Nákaza koronavirem v Plzeňském kraji ustupuje

17. únor 2022 07:20, aktualizováno

Pandemie covidu v Plzeňském kraji dál ustupuje. Od kulminace nákazy začátkem února počty nových případů stále klesají. Vyplývá to z aktuálního jednání krajského krizového štábu. Situace je stabilizovaná i v nemocnicích.

„Čísla nových případů výrazně klesají a dá se říct, že situace se velmi zlepšuje. V nejvíce zasažených okresech na Plzeňsku je pokles o více než třetinu. Byly to okresy Plzeň-město, Plzeň-sever a jih, kde byly minulý týden jarní prázdniny a i proto se tam zřejmě situace zlepšuje. Přestože jsou denně čísla nově nakažených na hranici dvou tisíc, což ve srovnání s loňským jarem je opravdu vysoké číslo, nepřibývá těžkých průběhů nemoci, ale jde převážně o ty lehké. Předpokládáme, že čísla budou i dál klesat,“ zhodnotila mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

Situace se zlepšuje také v nemocnicích

Aktuálně je ve zdravotnických zařízeních v kraji podle databáze ISIN hospitalizováno 234 covidových pacientů, před týdnem jich bylo 223. Na odděleních JIP leží do dvaceti pacientů. Většina hospitalizovaných má střední nebo lehký průběh nemoci. I nadále ale bude platit v nemocnicích zákaz návštěv.

„Podle profesora Jana Beneše, který je koordinátorem lůžkové péče v Plzeňském kraji, se pokles pacientů očekává zhruba za týden, protože byly jarní prázdniny a děti se vracejí do škol, dochází k výraznému rozvolnění opatření a čísla neklesají tak rychle. Takže je stále omezena elektivní péče ve všech zařízeních v kraji, ale přesto čísla stagnují a očekáváme zlepšení i v nemocnicích,“ popsala Eva Mertlová.

Zlepšení hlásí i školy, kde se v pondělí 14.2. testovalo naposledy. Z 15.000 žáků bylo 183 pozitivních. Zjištěno bylo i 15 pozitivně testovaných pedagogických pracovníků. Podle Evy Mertlové dokonce nemusela žádná škola v Plzeňském kraji využít mimořádného ředitelského volna, které mají nově k dispozici.

Některá očkovací centra ruší provoz

Proočkovanost je v Plzeňském kraji vysoká. Zájem o očkování se ale snižuje. Regulovat se proto budou i očkovací místa. „Například očkovací místo v bývalém obchodním domě Prior na Americké třídě, které je určené neregistrovaným zájemcům, se uzavře už 18. února. Důvodem je nízký počet zájemců. Přesunuto bude na EUC Kliniku na Denisovo nábřeží, kde pro neregistrované zájemce o očkování vyčlení samostatnou ordinaci. Dále končí očkovací místo Družba v Klatovech, které se přesune do Klatovské nemocnice, a fungovat přestane ještě očkovací místo v nemocnici Privamed v Plzni.

O očkování vakcínou Novavax není až tak vysoký zájem, předregistrováno je 417 zájemců. Bude tedy jedno místo pro očkování Novavaxem, a to EUC klinika v Plzni,“ dodala mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio