Nakládaný květák. V zimě jako když ho najdete
Nejenom květák, ale i jinou oblíbenou zeleninu můžeme připravit tímto způsobem a v zimě se nám bude hodit. Zeleninu můžeme libovolně kombinovat, jen musíme dávat pozor na to, aby různé druhy zeleniny byly nakrájené na stejné kousky. Tím dosáhneme toho, že bude všechna zelenina křupavá.
- pevný bílý hustý květák
- mrkev
- cibule
- červená paprika (kapie)
- Na nálev: 2 l vody
- ½ l 8% octa
- 250 g cukru
- 50 g soli
- 5 bobkových listů
- 20 kuliček nového koření
- 30 kuliček pepře
- 10 hřebíčků
- 2 lžičky hořčičného semínka
Svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Nálev necháme prochladnout. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, očištěnou papriku na proužky. Květák zbavíme listů, očistíme a na chvíli namočíme do studené vody. Potom jej rozdělíme na růžičky a v páře vaříme krátce, asi 2 minuty.
Prochladlé růžičky květáku naskládáme do sklenic, a prokládáme je připravenou mrkví, cibulí a paprikou. Zalijeme vlažným nálevem i s kořením, zavíčkujeme a sterilizujeme 20 – 25 minut při 85 °C.
Poznámka: Místo toho, abychom vařili květák v páře, můžeme jej blanšírovat, tzn., že ho jen krátce povaříme ve slané vodě a potom ihned zchladíme ve vodě studené. Pak necháme okapat a další postup je stejný.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.