Napravený krajský přešlap

25. červen 2009
Publicistika

Minulý týden vzrušila veřejnost na Chebsku a Sokolovsku zpráva, že vedení Karlovarského kraje hodlá v obou městech zrušit zubní pohotovost. Následný nesouhlas ze strany občanů, starostů i zubních lékařů vedl ovšem velice rychle k přehodnocení tohoto záměru. Nad vzniklou situací se zamýšlí Lubomír Stejskal.

Mělo to být něco za něco. Hejtmanství ústy radní pro zdravotnictví Bereniky Podzemské chtělo zrušení zubní pohotovosti v Chebu a Sokolově kompenzovat rozšířením ordinačních hodin v karlovarské nemocnici. Ke změnám vedly ekonomické důvody. Ovšem to, co je přínosem pro pacienta v lázeňském městě, může být noční můrou pro člověka s bolavým chrupem v odlehlé části ašského výběžku. Proto se k tomuto rozhodnutí vyjadřovala nejvíce kriticky laická a odborná veřejnost právě na Chebsku. Pro ně je z dopravního hlediska asymetrické umístění sídla zubní pohotovosti v krajském městě nevýhodné. A tudíž nepřijatelné.

Nesouhlas vyjádřili také starostové, kteří, každý po svém, hledali způsoby, jak nově hrozící nepříjemnosti čelit. Přímo z Chebu a sousedních Františkových Lázní jsme se dozvěděli o bleskové iniciativě tamních radnic. Podle ní se měla ustavit místní zubní pohotovost, na kterou by společně přispívala města z chebského regionu. Tento model ovšem odmítli v Mariánských Lázních, kde uvažovali o vlastní cestě - o domluvě s tamními lékaři. Ostře proti se vyslovil i starosta Aše Dalibor Blažek. Podle jeho vyjádření nese plnou odpovědnost za zdravotnictví na území kraje hejtmanství, a proto je na místě požadavek , že to musí být zase jen hejtmanství, kdo bude problémovou situaci efektivně řešit. První muž ašské radnice si neodpustil poznámku, v níž vítězným sociálním demokratům přistál na stole jako bumerang jejich předvolební populismus. Má-li kraj peníze na to, aby vracel lidem poplatky za návštěvu lékaře, nemůže tvrdit, že nemá prostředky na provoz zubních pohotovostí.

Logo

Neuplynul ani týden a názorové kormidlo na krajském úřadě se otočilo, když radní rozhodli o tom, že pohotovost zubních lékařů zůstane na Chebsku a Sokolovsku zachována. A nejen to: víkendové ordinační hodiny budou rozšířeny a zubaři mohou počítat s navýšení peněz na provoz pohotovosti. Nabízí se otázka, co vedlo v tak krátké době k tak zásadnímu obratu? Podle hejtmana Josefa Novotného dospěla rada kraje k tomuto kroku sama - po vyjasnění finanční situace. Budiž. Přesto ale můžeme mít oprávněné pochybnosti a nejen o správnosti původního rozhodnutí. Také o tom, jestli reagoval by kraj stejně pružně, kdyby lidé toto původní rozhodnutí o zrušení zubních pohotovostí v Chebu a Sokolově přijali odevzdaně a bez protestů. Máme tu tedy další příklad pravdivosti lidové moudrosti o líných ústech, jež se rovnají holému neštěstí. A samozřejmě naopak.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.