Národní park Šumava zve i letos do neznámých a nepřístupných míst

Šumavská místa jako jsou například prameny Vltavy nebo Povydří jsou známá a turisty velmi vyhledávaná. Na Šumavě můžete ale zažít i samotu a klid, a to díky programu Průvodci divočinou, kdy se s fundovaným průvodcem podíváte do méně známých nebo dokonce i běžně nepřístupných míst národního parku a chráněné krajinné oblasti. Registrační systém na tyto výpravy byl spuštěn právě dnes.

„V letošní sezóně je připraveno 125 výprav s průvodcem na 37 různých trasách. Celkově na tyto výlety může vyjít až 1 200 lidí,“ potvrdil mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Novinkou je výprava do Modravských plání, která zavede návštěvníky do oblasti horního toku Roklanského potoka. Je to unikátní odlehlá a opuštěná oblast. „Máme také Bobří výpravu, která vede do málo známé oblasti říčky Pestřice. To je domovina bobrů. Vlčí výprava začíná v Návštěvnickém centru na Srní. Lidé se seznámí nejenom s životem této výjimečné šelmy, ale objeví i zajímavá místa v oblasti Srní a Modravy,“ popsal Jan Dvořák.

Další letošní novinkou je dvoudenní trasa vedoucí jenom po české straně s přespáním na Pancíři. Připraveny jsou i dvoudenní trasy vedoucí do Německa, ale ty se rozběhnou, až to dovolí hygienická situace a bude se moci přejít tzv. zelená hranice. A hlavně až se uvolní opatření, platící po návratu osob ze zahraničí.

Otevírají se informační a návštěvnická centra

Infocentra se začnou otevírat postupně. V úterý 19. května se jako první otevře Návštěvnické centrum na Kvildě, konkrétně budova s expozicí. Poté půjdou do provozu návštěvnická centra Kašperské Hory, Borová Lada a další. „Hygienická opatření nařízená vládou bude nutné dodržovat. Lze předpokládat, že nebudou otevřeny vždy úplně celé expozice,“ sdělil mluvčí.

Rozhledna na Poledníku se bude opravovat

Začíná rekonstrukce rozhledny Poledník. „Věž je v nevyhovujícím technickém stavu. Součástí rekonstrukce je výstavba nového informačního centra, celková oprava schodiště, oken, opláštění a vyhlídky na střeše,“ řekl Jan Dvořák. V současné době se dokončuje výběrové řízení na zhotovitele. Stavět se začne na přelomu června a července. Tuto sezónu a část příští bude rozhledna Poledník nepřístupná.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio