Nedělní kulturní tipy

9. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Jedna z nejtalentovanějších violistek mladé generace Kristina Fialová vystoupí dnes v rámci festivalu „Smetanovské dny" v Plzni. Její umění si můžete vychutnat na koncertě „Monology violy" dopoledne od 10:30 hodin v plzeňském Domě hudby. Na klavír ji doprovodí Martin Levický, slovo přidá Lenka Bočanová. Zazní hudba Martinů, Temla, Milhauda a dalších skladatelů.

„Benefiční koncert pro Nadaci pro transplantaci kostní dřeně" se dopoledne uskuteční ve výstavní síni Masné krámy v Plzni. Začátek je v 10:30 hodin.

„Prodavači snů" dnes naposledy ovládnou jeviště Velkého divadla v Plzni. Jak dopadne sázka dvou podvodníků, jejímž výsledkem má být odchod jednoho z nich z letoviska francouzské Riviéry? Prudce sarkastický kousek vás v plzeňském Velkém divadle čeká odpoledne od 14 hodin.

Komorní divadlo v Plzni má na programu Shawovu komedii „Pygmalión". Na jevišti v 19 hodin znovu ožije příběh londýnského profesora Higginse, který se pokouší udělat ze zaostalé holky z ulice, květinářky Lízy Doolittlové, dámu vybraných způsobů.

Západočeské divadlo Cheb má v plánu slavný americký muzikál „Divotvorný hrnec", který společně nastudovaly hned tři umělecké soubory: činohra v Karlových Varech a Chebu a Karlovarský symfonický orchestr. Jeden z nejhranějších titulů u nás i v zahraničí vás v chebském divadle pobaví od 16 hodin, pochopitelně v oblíbené úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

„Pěna dní" - představení podle kultovní předlohy francouzského spisovatele Borise Viana dnes nabízí plzeňské Divadlo Alfa. Vzniklo v rámci mezinárodního projektu „Karavany deseti slov", kterého se Česká republika účastní už posedmé s velkou podporou plzeňské Alfy. Hra o pomíjivosti lidského štěstí začne v 18 hodin.

Komedii Arthura Watkyna „Co v detektivce nebylo" dnes přiváží do Plzně Agentura Harlekýn. Úctyhodný Angličan pan Bennett žije jen pro rodinu a zahrádku. Je šťastný až do dne, kdy se objeví vyděračský gauner. Naštěstí je nablízku začínající autor detektivek. V hlavní roli uvidíte Petra Nárožného - od 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni.

„Heda Gablerová" - analytické drama o touze vyhnout se nevyhnutelnému vás dnes v 19 hodin zaujme v Divadle Dialog v Plzni. Hru Henrika Ibsena nastudovala s divadelním spolkem Amceth Irena Velichová.

„Jak zestárnout" - koncert z nových písní Jana Buriana proložený aktuálními fejetony a poezií vás potěší v klatovském divadle. Zváni jste na 19. hodinu a 30.minutu.

„Čertovské zkoušení" - veselý příběh o zkouškách čerta Mydlyfouse a čertice Chlupatky s písničkami o pekle připravilo na 15:30 hodin Divadlo Dialog v Plzni. Scénář a režie jsou dílem Dáši Marovičové. Představení souboru Propadlo je vhodné pro děti od 3 let.

„Za každým rohem Jeskyňka" - příběh plný nečekaných zvratů, humoru a výtvarných nápadů předvede v Měšťanské besedě v Plzni Divadýlko Kuba. Představení je spojením tří pohádek - „O Červené Karkulce", „O Smolíčkovi Pacholíčkovi" a „Perníková chaloupka". S děti staršími 3 let budete v plzeňské Měšťanské besedě vítáni ve 14:30 nebo v 16 hodin.

„Kašpárkova komedie s drakem" rozesměje děti v Domažlicích. Na loutkové divadlo s nimi přijďte ve 14 nebo v 16 hodin do domažlického Městského kulturního střediska.

Spustit audio