Nedělní kulturní tipy

25. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Pražský filmový orchestr, který se jako jediný v České republice specializuje na filmovou hudbu, dnes představí svůj bohatý repertoár v Plzni. Jeho zakladatel a také dirigent Jiří Korynta byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako největší multiinstrumentalista - během hodiny zvládl zahrát na 28 různých hudebních nástrojů. Od té doby k nim připojil dalších 6. „Koncert filmové hudby" začne v 19 hodin v plzeňské Měšťanské besedě.

Americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin" dnes odpoledne uvádí Komorní divadlo v Plzni. Příběh o tanci přináší výpověď své generace, podobu muzikálu mu dala trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V plzeňském Komorním divadle budete vítáni v 16 hodin.

Vítězové XV. Ročníku nejstarší baletní soutěže pro amatérské tanečníky v Čechách „Ašský střevíček" dnes dopoledne vystoupí v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Tanec založený na principech klasické baletní techniky tam předvedou od 10 hodin.

„21. ročník Hudebních slavností - Vačkářův Zbiroh" se od 10 do 17:30 uskuteční v proluce na Masarykově náměstí ve Zbiroze. Po 20 letech, kdy byl zaměřen pouze na mladé dechové orchestry, se festival otevírá i dalším hudebním žánrům a při této příležitosti také částečně změnil název. Reflektuje tak vývoj hudby i moderní způsob pedagogického vedení žáků hudebních škol u nás.

A Zbiroh ještě jednou: Rytířským jezdeckým turnajem a středověkou bitvou také dnes ožije zbirožský zámek. Bohatý doprovodný program odstartuje hodinu po poledni, bitva se chystá na 15. hodinu. Budete svědky bojů udatných rytířů na koních i pěšmo, bitek šermířů i produkce hudebníků a tanečnic. Vyzkoušíte si střelbu z luku a kuše, chybět nebude dobové tržiště ani občerstvení. Na zámek Zbiroh přijďte do 17 hodin.

Neděle je posledním dnem „Sušických slavností", které zahajují letní turistickou sezónu v Sušici. Na náměstí Svobody je také dnes od 10 hodin připraven kulturní program, těšit se můžete například na „Cvičení pro děti s Hankou", vystoupení Souboru písní a tanců Šumava a dětského folklórního souboru Šumavánek a od 13:30 koncert Dana Bárty a zpěváka, který si říká En.dru. Na Svatoboru bude odpoledne na setkání turistů od půl 3. do 18 hodin hrát kapela Štreka.

Na netradiční „Dětský den" jste zváni do Manětína na severním Plzeňsku. Od 14 hodin se děti mohou zapojit do soutěžních disciplín před kulturním domem a v zámeckém parku, následovat bude opékání buřtů a od 17 hodin promítání animované komedie „Za plotem" v manětínském kině.

Na 2 výstavy můžete zamířit v Radnicích na Rokycansku. V Galerii U Kellerů do konce května probíhá výstava snímků z připravované knihy „Radnice v historické fotografii III" a Muzeum Josefa Hyláka tento týden zpřístupnilo expozici k 130 letům Sboru dobrovolných hasičů v Radnicích, která je v jeho nabídce až do konce srpna.

Spustit audio