Nedělní kulturní tipy

15. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Jubilejní 30. ročník „Skupovy Plzně" začíná v Plzni. Od 14:30 ho slavnostně zahájí představení „Otesánek" pořádajícího Divadla Alfa. Přehlídka nejlepších českých loutkových a alternativních souborů v krajském městě potrvá do 19. června a zahrnuje i zajímavý doprovodný program. V neděli například láká na koncert plzeňské kapely Sebevrány od 21 hodin na dvoře Divadla Alfa - vstup na koncerty v rámci festivalu je volný. Podrobnosti jsou k dispozici na skupovaplzen.cz.

V Plzni pokračuje „Historický víkend". I v neděli bude náměstí Republiky patřit strašidlům a mumrajům Plzeňským. Zajít tam můžete od 10 do 15:30, kdy zazní závěrečná píseň „Hodina duchů", hymna plzeňských strašidel, která víkendové strašidelné dění v Plzni uzavře.

„Mezinárodní folklórní festival CIOFF Plzeň" nabízí v 11 hodin hlavní dětský pořad „Nebudem pořád tak maličký..." a ve 13 hodin „Zahraniční okénko" se soubory z Makedonie a Indonésie. Zamířit můžete také k nám, do budovy Českého rozhlasu Plzeň na náměstí Míru, na veřejnou rozhlasovou nahrávku „U Muziky s Plzeňáky" - účinkovat budou Cimbálová muzika Ohnica z Uherského Hradiště, slovenská Borievka a polský Krakus.

„Už ho vedou, Martina" - to je název koncertu, který se uskuteční ve špýcharu vodního hradu Švihov. Vystoupí smíšený pěvecký sbor Šumavan a žesťový kvintet Plechtet. Začátek je v 15 hodin, vstupné dobrovolné.

Balet libretisty, choreografa a režiséra Libora Vaculíka s hudbou Dmitrije Šostakoviče „Anna Karenina" odpoledne naposledy uvádí Velké divadlo v Plzni. Na jeho jevišti Tolstého slavný román ožije ve 14 hodin.

Na derniéru inscenace „Přehrada" zve všechny milovníky „ulítlého" divadla Západočeské divadlo v Chebu. Hrdinský epos z velína hydroelektrárny o boji s rozbouřenou hladinou přehradní nádrže i s proudy citů, výčitek a frustrací nastudoval s herci chebského divadla režisér Zdeněk Bartoš. Komická aktovka Reného Levínského je ve studiu d Západočeského divadla naplánována od 19 hodin.

Derniéru pohádkového představení Tomáše Pěkného s názvem "Havrane z kamene" na 15. hodinu připravilo Karlovarské městské divadlo. Pohádka vychází ze známého večerníčku "Malá čarodějnice", vypráví o dospívání čarodějnic a mladých lidí, o lásce a také o vůli a síle překonávat překážky. Určena je pro děti od 8 let a pro dospělé.

„Den otců" můžete oslavit na ranči Šídlovák v Plzni, letos má akce motto: „S tátou do vesmíru". Na děti čeká 10 soutěžních stanovišť a na celé rodiny doprovodný program. Hrát bude kapela „Kam běžíte?!“ „Akustic Band“, na rybníku se budete moci projet na loďkách a a těšit se můžete i na několik divadelních představení. Na plzeňském ranči Šídlovák budete vítáni od 15 do 18 hodin.

Na tento víkend připadá celorepublikový „Víkend otevřených zahrad". Na západě Čech se do něj zapojily například historická zahrada za zámkem Nebílovy na jižním Plzeňsku, kvetoucí trvalková zahrada v Úterý-Vidžíně a farní Zahrada ticha v Jezné na severním Plzeňsku, zahrádková osada Bažantnice v Mariánských Lázních a řada dalších. Kompletní seznam, otevírací dobu a program hledejte na vikendotevrenychzahrad.cz.

„Výstava kaktusů a sukulentů" se koná v Plzni. Najdete ji na Anglickém nábřeží na terase pod Komerční bankou a to až do středy 18. června. Otevřena je denně od 9 do 19, ve středu do 17 hodin.

Spustit audio