Nedělní kulturní tipy

22. červen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Do dalšího, v pořadí už 13. ročníku, vstupuje cyklus „Hudba v synagogách Plzeňského regionu". Na úvod jste zváni do synagogy v Hartmanicích, kde se představí mezzosopranistka Yvona Škvárová a Pražské Mozartovo Trio. Zazní skladby Mozarta, Händela, Beethovena a dalších autorů. Koncert se uskuteční od 16 hodin.

Slavnou operu Giacoma Pucciniho „Tosca" uvádí Velké divadlo v Plzni. Vychutnat si ji můžete v italském originále s českými titulky - ve Velkém divadle od 16 hodin.

Smíšený pěvecký sbor Česká píseň bude zpívat na „Hudebním matiné" ve Staré synagoze v Plzni. Začátek je v 10:30.

„Manětínské městské slavnosti" s řemeslným jarmarkem proběhnou v zámecké zahradě v Manětíně. Těšit se můžete na pohádky nejen pro děti, dětská vystoupení, indiánskou show, sokolníky, šermíře a mnoho dalšího. V manětínské zámecké zahradě budete vítáni od 10 do 16 hodin.

„Oslavy 870. výročí první zmínky o Nepomuku" pokračují sportovní částí. Na nepomuckém fotbalovém hřišti můžete dopoledne v 10 hodin obdivovat seskok parašutistů, o půl hodiny později startuje utkání Amfora Praha:Nepomuk. Hlavní rozhodčí bude Dagmar Damková, čestný výkop provedou Jiřina Bohdalová a Karel Štědrý. Za Amforu budou hrát Karel Šíp, Jan Rosák, Sagvan Tofi, Stanislav Hložek a další známé osobnosti. Na programu jsou i další fotbalové zápasy, autogramiáda a velká tombola. Vstup je zdarma.

Žákovský turnaj v kopané, poutní bohoslužba, ukázka sokolnictví a koncert Hrádeckého Bigbandu - to je nabídka „Radnických kulturních slavností" v Radnicích na Rokycansku. Zmíněný koncert je naplánován od 14 hodin na Letní scéně u městského rybníka.

Na Zelenohorské poště v Nepomuku se koná „Nefestík" - alternativní festival hudby, divadla a filmu zaměřený na zajímavé objevy nezávislé kulturní scény. 5. ročník akce má za cíl upozornit na problematiku léčivých bylin a to zejména jedné z nich - konopí.

120. výročí svého založení o tomto víkendu slaví Sbor dobrovolných hasičů v Oboře na severním Plzeňsku. V místním sportovním areálu vás mimo jiné čeká od 14 hodin odpoledne s dechovkou Senečanka.

Putovní výstava o životě kardinála Josefa Berana je do konce června k vidění v kostele Panny Marie na Malé Straně ve Starém Plzenci.

„Šaty dělaj´ pračlověka" - to je název interaktivní výstavy, kterou můžete navštívit v přízemí sokolovského zámku. Otevřena je od 9 do 17 hodin s výjimkou hodinové polední pauzy.

Spustit audio