Nejdelší jedovatý had na světě je kanibal

16. leden 2023
Mezi námi zvířaty

Nejdelším jedovatým hadem na naší planetě je kobra královská. Je zároveň potravním specialistou a živí se hady. Průměrná délka tohoto hada činí zhruba 4 metry.

Kobra královská

„Toto zvíře pochází z Indonésie a Malajsie. Žere ostatní hady a je dobré nabízet jí potravu z jejího geografického pásma. Dostáváme již usmrcené hady a zkoušeli jsme jí nabízet i hady odjinud, tedy ne původem z její domoviny, ale některé si vezme a některé ne. Živí se jedovatými hady i škrtiči,“ uvedl ošetřovatel plazů v plzeňské zoologické zahradě Miroslav Dohnal.

Kobra královská je také unikátní tím, že si staví hnízdo a zároveň klade vejce. Co se délky týče, je v literatuře uveden rekord 5,6 m-5,7 m. „To je však extrémní, průměrná délka bývá 3,5-4,5 m,“ řekl ošetřovatel.

Kobra královská

Barva tohoto hada se může lišit, ale mláďata mají vždy světlý podklad s tmavými pruhy. Ve stáří jsou poté jednobarevní.

„Kobra královská je králem buše. Je to legendární a mystické zvíře. Jedná se o symbol moudrosti a plodnosti a různé druhy náboženství ji uctívají,“ doplnil Dohnal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.