Nejlepší muži

28. leden 2005
Publicistika

Nejlepší muži narovnali ramena, srovnali si myšlenky a pustili se do toho, co už dávno chtěli dělat. Prošli konkursem na funkce, které fakticky už dávno vykonávali, zaradovali se nad zvýšeným platem a dali se do práce. Založili účet v bance, zařídili si živnostenské listy, přestali jezdit načerno a pečlivě vypracovali daňové. Přiznání.Předplatili si noviny a odborný časopis a přihlásili se na němčinu. Koupili si sako... tak začíná fejeton Aleny Zemančíkové. Pokud vás zajímá, čtěte dál...

...Do práce začali jezdit na kole, přestali kouřit. Za první větší honorář si koupili přehrávač kompaktních disku, za druhý vyjeli do Vídně a třetí dali na zubaře. Zadarmo přednesli několik přednášek a otiskli pár článků, zformulovali řadu žádostí o granty, vmysleli veřejně prospěšné projekty a zaručili se za ně. Zažili sérii zdravotních komplikací a absolvovali řadu bolestivých lékařských vyšetření.

Logo

Nejlepší muži uvedli některé ze svých projektů do praxe a dopadlo to dobře. Dostali nabídku učit a byli jí potěšeni. Vyndali ze dna skříně své staré poznámky. Poskytli rozhovor místním novinám a vystoupili v televizi. Kolegové jim druhý den sdělili, že je v té televizi viděli. Na nástěnce našli svůj článek s drzým anonymním komentářem. Se svým ředitelem měli rozhovor, o kterém nevěděli, co si myslet. Zjistili, že na místě, kam chodívali s rodinou každou neděli, nebyli několik let.

Aniž se navenek cokoli změnilo, začali nejlepší muži trávit většinu pracovní doby na poradách, kde se jakoby poprvé hledaly koncepce, které nejlepší muži o své újmě a samostatně vymysleli už dávno. Vlastní práci pak stíhali v neděli a v noci. Vstávali s touhou dělat dnes něco svého a usínali v sebeklamu, že se přece docela realizují. Už dávno nečetli pořádnou knížku. Měli spor se svými žáky a nedokázali je přesvědčit. Nevybrali si dovolenou. Pořídili si nové brýle.

Externí spolupracovnice se vdala a odešla na mateřskou. Na rodinné oslavě byli zachváceni migrénou a museli jít ležet.Leželi do neděle, pak vstali a odešli do práce. Nejlepší muži si zprotivili žáky a zanechali pedagogické činnosti. Nepohodli se s kolegy a nepochopili proč. Rezignovali na vlastní projekty a odepsaly nedobytné dluhy. Přijali pro peníze protivnou zakázku, splnili ji se sebezapřením a nedostali zaplaceno. Ztratili peněženku i s doklady.

Logo

To, co tak promyšleně, s energií a s nadšením vymysleli a vybudovali, žije dál v podobném nešvaru a nepořádku jako před příchodem nejlepších mužů, v lajdácké úpravě a s průměrným obsahem, kolem jsou kromě nejlepších mužů už jen samí noví lidé, kteří přece přišli k hotovému a nejlepší muži místo aby s nimi dovedli dílo dál, nechali je rozpliznout a zvadnout. Nejlepší muži když tohle pochopí, veřejně to řeknou. Dají průchod svému rozhořčení, chovají se jako blázni, křičí a cítí, jak je krutě bolí hlava, dávají výpověď, jedou domů a těší se, že teď budou spát. Když se proberou, vůbec nevědí, co dál.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.