Největší dochovanou historickou zbrojnici v Čechách najdete v Plzni

26. srpen 2023

Plzeňskou městskou zbrojnici najdeme v hlavní budově Západočeského muzea v Kopeckého sadech. Založil ji roku 1363 sám Karel IV. a jedná se o největší dochovanou historickou zbrojnici v České republice. Jsou zde k vidění nejrůznější zbraně, které měly sloužit Plzeňanům především při obraně města.

Městská zbrojnice v Plzni

„Tato zbrojnice je mimo jiné ukázkou vojenských dějin města Plzně. Jsou zde k vidění zbraně od konce 14. století, což jsou světové unikáty, až po 17. století, to znamená po konec třicetileté války. Karel IV. zbrojnici založil jako výbavu měšťanů pro obranu královských měst. Jsou tady palné zbraně, které měšťané používali na hradbách při obraně města, a samozřejmě také přilby, případně části odění,“ uvedl emeritní ředitel Západočeského muzea v Plzni František Frýda.

Památka na rytířské klání z roku 1555

Ve zbrojnici najdete také exponáty související s jednou zajímavou událostí z 16. století: „Jedná se o turnajové dřevce, které byly použity při rytířském klání mezi Ferdinandem II. Tyrolským a Jaroslavem Smiřickým ze Smiřic. Turnaj se odehrával na dnešním náměstí Republiky a byl to turnaj jezdců na koních, kteří jeli proti sobě. Účelem turnaje bylo srazit protivníka z koně právě pomocí tohoto dřevce,“ řekl zbrojíř ZČM Jan Balcar.

Turnaj se odehrál v únoru roku 1555. A jak dopadl? To si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

Spustit audio