Nejvítanějším dárkem v psím útulku jsou letos peníze

16. prosinec 2009
Tento pořad

Především o finanční vánoční dárky má letos zájem plzeňský útulek pro opuštěné psy. Jedno z největších zařízení v zemi se bude totiž začátkem ledna stěhovat do nově postavených prostor s větší kapacitou. Pokračuje Jan Markup.

Přibližně tisícovka lidí každoročně přinese psům v útulku v době kolem Vánoc žrádlo za několik desítek tisíc korun - pět až šest tun granulí, psích konzerv a piškotů, které psi dostávají jako pamlsek. Dary pokryjí až několikaměsíční spotřebu. Někteří lidé přinesou také hračky, vodítka nebo misky na krmení. Letos by se v útulku hodily i staré obyčejné neprošívané deky. Přispět je možné penězi do kasičky v útulku nebo na konto.

Letos tu uvítají z důvodů stěhování spíše finanční příspěvek, protože nový útulek je zapotřebí ještě dovybavit. Provozovatelé útulku z Ligy na ochranu zvířat raději nakupují granule sami ve velkém. Vyberou tak nejvhodnější druh a při odběru většího množství dostanou od prodejců lepší cenu.

Logo

V současném útulku, který v Plzni - Valše funguje 17 let, je kapacita 80 psů téměř stále naplněna nebo překročena. Momentálně zde pečují o 105 psů, letos jich měli od 75 do 113. Zhruba stovka zvířat je dlouhodobý průměr. V novém útulku, který začalo město po mnoha letech dohadování stavět na Borských polích za přibližně 40 milionů korun, bude kapacita 130 psů. Je možnost ji časem ještě rozšířit.

autor: jnm
Spustit audio