Některá zdravotnická zařízení vykazují tisíce prošlých dávek vakcín proti koronaviru

Zdravotníci v Česku nestihli do data expirace využít několik tisíc vakcín od firmy AstraZeneca. Údaje ze statistik ministerstva zdravotnictví Českému rozhlasu potvrdilo několik krajských očkovacích koordinátorů. Nevyužité dávky vykázaly třeba Fakultní nemonice v Hradci Králové nebo Oblastní nemocnice v Kladně. A také plzeňská poliklinika AGEL.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví poliklinika Agel eviduje 5710 znehodnocených dávek vakcíny od firmy AstraZeneca. Mluvčí Agelu Adam Knesl řekl, že vakcínu dostali od krajského očkovacího koordinátora pro praktiky a očkovací místa v celém Plzeňském kraji. O vakcíny podle něj nebyl mezi pacienty zájem. Už v květnu Česká vakcinologická společnost oznámila, že nedoporučuje podávat AstruZenecu lidem mladším 60 let. Zásilka vakcín pro praktiky přitom měla datum expirace na konci srpna. Na tuto skutečnost poliklinika podle svého mluvčího krajského očkovacího koordinátora opakovaně upozorňovala.

Krajský očkovací koordinátor Robin Šín potvrdil, že v návaznosti na doporučení koho s touto vakcínou očkovat a koho naopak ne lidé o vakcínu od firmy AstraZeneca ztratili zájem. Šín to, že na konci srpna bude vakcína prošlá, věděl a řešil to i s ministerstvem zdravotnictví. Podle něj měly nevyužité dávky zůstat v kraji jako jakási rezerva. Nakonec ji ale nikdo nevyužil, protože zdravotníci měli dost jiných typů očkovacích látek, které pokryly zájem lidí o očkování. 

Robin Šín dále dodal, že o prošlé vakcíny se teď, stejně jako o jiná léčiva, postarají lékárny, které je musí řádně zlikvidovat.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio