Některé archiválie KSO pocházejí z doby před 170 lety

1. září 2005

Členové karlovarského symfonického orchestru se chystají na svou 171. koncertní sezónu. Připravuje se na ni také archiv tohoto hudebního tělesa, který obsahuje dokumentační a notový materiál nevyčíslitelné hodnoty. Obsahuje totiž materiály z doby založení orchestru před 170 lety. Nejstarší notové záznamy pochází od zakladatele původně lázeňského orchestru Josefa Labického. O budoucnost archivu karlovarských symfoniků ale nyní někteří odborníci projevili obavy. Nedávné stěhování mu neprospělo.

Archiv je opravdu ojedinělý. Kromě not a partitur obsahuje i různou další dokumentaci, dobové programy anebo fotografie. Jedná se o materiál, který je velmi choulostivý a křehký a je třeba podle toho s ním zacházet. Stěhování z místa na místo mu rozhodně nedělá dobře. Vedení orchestru proto doufá, že nyní je archiv konečně na místě a další přesuny se hned tak neuskuteční.

Poprvé se archiv stěhoval z objektu v Lázních III, který vyhořel. Pak se stěhoval znovu kvůli přesunu administrativní části symfonického orchestru. Teď je umístěn v objektu divadla Husovka, kde vedení orchestru sídlí. V tisku je nicméně občas možné zaznamenat spekulace o možném dalším přesunu hudebního tělesa do okrajové karlovarské čtvrti Stará Role. A právě toho se odborníci v souvislosti s archivem trochu obávají. Tím spíš, že kopírování a skenování originálních záznamů postupuje pomalu a je navíc velmi nákladné

autor: zdt
Spustit audio