Nelehké začátky i rabování: Společnost Stock Plzeň-Božkov slaví 100 let

28. červenec 2020

Společnost Stock Plzeň-Božkov, významný plzeňský podnik zaměstnávající mnoho místních obyvatel, slaví v letošním roce 100 let od svého založení.

Historie firmy se začala psát už v roce 1884 založením společnosti Camis & Stock Trieste v Itálii. Po první světové válce však podnikání v Itálii nekvetlo, a tak se zakladatel společnosti Lionello Stock rozhodl přestěhovat do nově vzniklého Československa, kde koupil pozemky právě v Božkově, a postavil zde malý lihovar. Firma profitovala především z produkce brandy a dalších vinných destilátů.

Světoznámý likér

Ředitel výroby společnosti Stock Plzeň-Božkov Josef Bergl

Lionello Stock oprášil starý rodinný recept hořkobylinného likéru, přidal několik nových bylin, čímž se zrodil  jeden z nejznámějších hořkobylinných likérů, které společnost dodnes vyrábí. „V roce 1997 získal tento likér mladšího bratra v podobě likéru s příměsí citrusových složek,“ uvádí ředitel výroby Josef Bergl.

Počátky společnosti

Ač se vznik plzeňské společnosti Stock Plzeň-Božkov datuje do roku 1920, již předtím na místě, kde dnes stojí provozy Stocku, stávaly ovocné pálenice. Výpěstky nejrůznějšího druhu sem sváželi lidé ze širokého okolí. Roku 1914 zde však vypukl požár a celý závod bezmála lehl popelem. Posléze na tomto místě Lionello Stock postavil novou továrnu, kde se vyráběly likéry na základě vinných bází. Expanze Lionella Stocka však nebyla zdaleka jednoduchá. Tehdejší československé právní předpisy mu neumožňovaly založit stoprocentní dceřinou společnost, a tak byla založena Stockovým zeťem, který vlastnil 5% akcií Stock & Camis. Roku 1920 byla tato společnost zaregistrována pod jménem Stock Cognac Medicinal.

Božkov za osvobození

Stock Plzeň-Božkov slaví 100. výročí

Během druhé světové války blokovala fronta přísun vín z Itálie, což zastavilo jeden druh výroby. Nedostatek vinného destilátu měl však paradoxně pozitivní vliv na výrobu likérů. 7. května roku 1945 Plzeň vítala americké vojáky, ale z údajů archivu podniku vyplývá, že společnost se jim musela bránit. Řadoví vojáci si se zbraní v ruce vynutili vstup a započalo rabování, k němuž se posléze přidali i místní. Podle dobových záznamů se alkohol ze Stocku odnášel dokonce v konvích na vodu. Rabování neučinili přítrž ani dva přivolaní četníci, kteří si sami začali stáčet koňak do lahví. Konec řádění učinila až přivolaná americká vojenská policie.

A co by ředitel výroby Josef Bergl popřál společnosti do dalších sta let? „Hlavně mnoho spokojených zákazníků, stabilitu, prosperitu a všem, abychom se měli božkovsky.“

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio