Nenápadný čin

25. květen 2009
Publicistika

Nenápadný čin velkého významu se odehrál na nevysoké kótě Brd, zvané "radarová" . Ministr obrany Barták rozkázal odstranit tak zvaný žiletkový plot, jímž tato kóta nad Padrťskými rybníky u Míšova byla obehnána. Pokračuje Ondřej Vaculík.

Žiletkový plot vojáci natáhli ve velikém okruhu kolem vrcholu poté, kdy minulé léto odtud vyhnali aktivisty Greenpeace. Ti na kótě 719 metrů nad mořem, jak se říká, rozbili stan - a pořádali tu různé osvětové akce poukazující na nesmyslnost budování olbřímího radaru. Jednou z nich byla i stavba dřevěného mostu, jenž pomyslně spojoval dva nepřátelské břehy, i když ve skutečnosti se klenul přes pouhou hromadu kamení. Tento most smíření, vystavěný ze souší a padlých smrků bez použití motorových pil, nejen symbolicky nahrazoval odlidštěný radar prostou dřevěnou stavbou, jež tím nejpřirozenějším způsobem vede ke sblížení a normálnímu vyjednávání, ale také jako by se klenul přes aroganci moci, přes projevy agrese, jako by překračoval demagogii nepřátelství a uchvatitelské politické fráze.

Stavba mostu

Kromě mostu vznikl na brdské kótě také totem a kolem něho se odehrávala poeticky humorná představení, spontánně tu tvořili výtvarníci i hudebníci nebo se vedly zaujaté diskuse o možnostech, spíše nemožnostech občanského dialogu s mocí. Zálesácký život, který tu aktivisté vedli, byl vyjádřením osobní skromnosti i ohleduplnosti ke slabším, s nimiž žijeme nejen v přírodě. Sdělovací prostředky se brdské aktivitě Greenpeace tehdy povětšině vysmály a armáda proti ní rozvinula žiletkový drát a všechny lidi i zvěř z lesa vypudila. Kdo si dnes ale na to vzpomene, musí dodatečně uznat, že stoupenci Greenpeace tehdy na brdské kótě v podstatě představili podobné myšlenky, s nimiž o několik měsíců později přijel nový americký prezident Barack Obama na Pražský hrad. Další ironií osudu je, že žiletkový drát nyní nechává odstraňovat týž muž, který se jako první náměstek Vlasty Parkanové podílel na jeho natažení. A to přestože hnutí Greenpeace už tehdy marně přesvědčovalo Ministerstvo obrany ČR o nesmyslnosti takového opatření a o nebezpečí, které ostrý drát představuje pro divokou zvěř.

Brdy  - aktivisté Greenpeace musí vyklidit kótu 718

Trvalo to skoro rok, než funkcionáři MO stříháním drátů uznali, že aktivisté Greenpeace tehdy měli pravdu. Zbývá jen, aby své tehdejší pochybení uznali veřejně a aktivistům Greenpeace se za své zatvrzelé jednání omluvili. Nevím, zda se dočkáme.

Nicméně důležité je, že brdská kóta 719 je pro lidi i zvěř zase přístupná, i když to trvalo skoro rok.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.