Neonacisté po druhé

10. březen 2008
Publicistika

Pochod neonacistů předminulou sobotu kolem plzeňské synagogy prošel bez zjevných násilností, policie konala, co konat měla, a tak by se mohlo zdát, že vše je v pořádku a klidně bychom mohli zapomenout a doufat, že takto bez střetů a násilností proběhnou i případné další pochody. A že nazývat ty hochy, kteří jen slušně demonstrují za svobodu slova, neonacisty je naopak projevem netolerance, ba nenávisti. Skutečnost je však jiná, tvrdí v komentáři Ondřej Vaculík.

4. března Federace židovských obcí v České republice podala Okresnímu státnímu zastupitelství Plzeň-město "trestní oznámení" na neznámé osoby, které během sobotního pochodu ve chvíli, kdy průvod míjel Velkou synagogu - hrozily směrem k synagoze pěstmi a vykřikovaly: "Už jsme tady zase", ba padlo i heslo - cituji z trestního oznámení: "Židi do plynu." Svědkem tohoto výjevu byl pan Oliver Malina Morgenstern, scenárista, kameraman a režisér, který ho nafilmoval a záznam předal vyšetřovatelům. Podavatelé trestního oznámení dovozují, že ono heslo "už jsme tady zase" má jednoznačný výklad, cituji: "Vzhledem k tomu, že na daném místě šlo o pochod první (shromáždění původně ohlášené na leden magistrát města zakázal), lze tomuto skandování rozumět pouze tak, že účastníci poukazují na přítomnost nacistů v letech 1939 až 1945 a na likvidaci plzeňské židovské komunity za holocaustu." - konec citátu. Ano, jiný výklad není, slovo "zase" usvědčuje skandující osoby z trestného činu propagace nacismu, neboť heslo v podstatě hrozí fyzickou likvidací židů. Takže bude-li svědectví průkazné, musí dojít nejen ke stíhání a odsouzení viníků, ale také - to hlavně - musí dojít ke změně postoje radnice, respektive úředníků Městského obvodu Plzeň 3, k případnému povolování dalších neonacistických akcí. Už nemůže být žádných pochyb o tom, že svolavatelům nejde o svobodu slova, ale o "hanobení národa a rasy" případně o jednání společensky ještě nebezpečnější, v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Už nikdo se nemůže bláhově či alibisticky domnívat, že svolavatelům pochodů a demonstrací z Národního odporu jde o něco jiného než o šíření rasové nenávisti a o propagaci nacismu. A to ani v tom případě, budou-li se neonacisté hájit tím, že účastníci skandující protizákonná hesla nejsou oni, ale jim neznámí provokatéři z řad anarchistů. Za zákonný průběh demonstrace ručí její svolavatel, který sám měl viníky nechat zajistit policií. Pokud to neudělal, ví asi proč.

Neonacisté

Nicméně ona mrazivá a truchlivá sobota 1. března s šesti sty policejními těžkooděnci nakonec přinesla díky - myšleno ve správném slova smyslu - neonacistickým heslům zaznamenaným kamerou neobyčejně příznivý výsledek: Doufejme, že nebyla v Plzni jenom první, ale zároveň také poslední.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.