Skopové ragú
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
500 g skopového masa z plece nebo krku
1 cibule
2 lžíce sádla
1 stroužek česneku
1-2 lžíce rajčatového pyré nebo protlaku
0,5 l kvalitního bílého vína
1 bobkový list
2 snítky čerstvého tymiánu
mletý pepř
sůl
50 g zelených oliv bez pecek
2 lžíce hladké mouky
Postup:
Nejprve dokonale očistíme maso, odblaníme a zbavíme přebytečného tuku.
Nakrájené maso a cibuli osmažíme na sádle.
Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby bylo maso zcela potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme tedy kvalitní suché víno. Přivedeme prudce k varu, přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme.
Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy.
Skopové ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.
Vhodnou přílohou je pečivo.
Celková doba přípravy vám zabere cca 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.