Křenová omáčka s mandlemi a uzeným masem
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
4dl silného masového vývaru
40g loupaných mandlí
250 ml smetany
cukr
citrónová šťáva
nastrouhaný křen
sůl
400 - 500g uzené vepřové krkovice
Postup:
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem. Osolíme, náležitě promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka náležitě nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti osladíme, osolíme, podle chuti přidáme citrónovou šťávu a najemno nastrouhaný křen a do růžova opražené mandle, předem nakrájené na jemné plátky nebo nudličky. Přivedeme k varu, ale dále již nevaříme. Na talíř položíme porce prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou křenovo-mandlovou omáčkou.
Vhodná příloha: bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky.
Doba přípravy : 10 minut.
Doba vaření : 25 minut.
Počet porcí: 4.
Dobrá omáčka je vizitkou každého kuchaře. Většina z nich má své speciality a tajné fígle, díky kterým dodá té své omáčce charakteristickou chuť. Recepty na základní "omáčkovou klasiku" zůstávají stálicemi na kuchařském nebi. Mezi tyto stálice patří právě křenová omáčka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.