Chala
Podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
42 g droždí
3 žloutky
500 ml teplé vody
100 ml rostlinného oleje
sůl
vejce na potření
mák na posypání
Postup:
Z droždí, několika lžic teplé vody a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, žloutky, olej a zbylou vodu. Vypracujeme pružné, ale pevné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy. Povrch poprášíme moukou a přikryjeme ubrouskem. Na teplém místě necháme dostatečně vykynout.
Zkynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý díl rozdělíme na 8 dílů a klasickou chalu pleteme jako vánočku. Nejprve upleteme základ ze čtyř pramenů, na něj položíme pletenec ze tří pramenů a poslední díl rozdělíme na dvě části, spleteme je a ozdobíme jimi vršek chaly. Stejným způsobem upleteme druhou chalu. Na šábesovém stole musí být totiž chaly dvě. Jedna na pátek, druhá na sobotu.
Chaly přendáme na plechy a necháme je ještě chvíli kynout. Než je dáme péct, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Ve vyhřáté troubě pečeme prudčeji 15 minut, potom příkon zmírníme a dopékáme asi 35 minut. Červená-li chala příliš rychle, přikryjeme ji pečícím papírem.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.