Králík na halali

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jaroslavy z Radobyčic.

Suroviny:

  • 1 naporcovaný králík
  • 1 sklenička zeleniny Halali
  • 1 mražená zelenina - Mrkev-celer-petržel
  • 2 cibule
  • sůl
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 dcl oleje
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 dcl bílého vína
  • trochu kmínu
  • 15 dkg špeku

Postup:

Králíka dáme na pekáč, polijeme vínem, osolíme, zasypeme mraženou zeleninou a zeleninou Halali, nahrubo nasekanou cibulí, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Vše posypeme červenou sladkou paprikou a kmínem, podlijeme vodou a pečeme. Když je králík upečený, nalijeme olej a rozškvířenou slaninu na kostičky.

Vhodná příloha : bramborový knedlík

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.