Králík na halali
podle paní Jaroslavy z Radobyčic.
Suroviny:
- 1 naporcovaný králík
- 1 sklenička zeleniny Halali
- 1 mražená zelenina - Mrkev-celer-petržel
- 2 cibule
- sůl
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 dcl oleje
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 dcl bílého vína
- trochu kmínu
- 15 dkg špeku
Postup:
Králíka dáme na pekáč, polijeme vínem, osolíme, zasypeme mraženou zeleninou a zeleninou Halali, nahrubo nasekanou cibulí, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Vše posypeme červenou sladkou paprikou a kmínem, podlijeme vodou a pečeme. Když je králík upečený, nalijeme olej a rozškvířenou slaninu na kostičky.
Vhodná příloha : bramborový knedlík
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.