Karbanátky trochu jinak

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Zdeňky z Koterova.

Suroviny:

  • 200 g mletého masa (mix)
  • 200 g tvrdého uzeného sýra
  • 200 g libovolné vařené zeleniny (květák, brokolice nebo polévková směs)
  • 1 rohlík
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 celé vejce
  • majoránka
  • strouhanka na zahuštění a obalení
  • sůl, mletý pepř
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup:

Rohlík nakrájíme na kostičky a zvlhčíme vodou. V míse smícháme mleté maso, rozmačkanou zeleninu, nastrouhaný sýr, rohlík, nakrájenou cibuli, vejce, koření a prolisovaný česnek. Vše promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Jestliže je směs řídká, zahustíme strouhankou. Ze směsi pak vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku z obou stran dozlatova.

Doporučená příloha: bramborová kaše, vařené brambory s pažitkou, šťouchané brambory, pečené brambory, zeleninové saláty.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.