Karbanátky trochu jinak
podle paní Zdeňky z Koterova.
Suroviny:
- 200 g mletého masa (mix)
- 200 g tvrdého uzeného sýra
- 200 g libovolné vařené zeleniny (květák, brokolice nebo polévková směs)
- 1 rohlík
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1-2 celé vejce
- majoránka
- strouhanka na zahuštění a obalení
- sůl, mletý pepř
- olej nebo sádlo na smažení
Postup:
Rohlík nakrájíme na kostičky a zvlhčíme vodou. V míse smícháme mleté maso, rozmačkanou zeleninu, nastrouhaný sýr, rohlík, nakrájenou cibuli, vejce, koření a prolisovaný česnek. Vše promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Jestliže je směs řídká, zahustíme strouhankou. Ze směsi pak vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku z obou stran dozlatova.
Doporučená příloha: bramborová kaše, vařené brambory s pažitkou, šťouchané brambory, pečené brambory, zeleninové saláty.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.