Rubínová polévka pro lepší náladu

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle profesionálního kuchaře Iva Růžičky.

Suroviny:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 500 g oloupané řepy
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej, přidáme zeleninu a orestujeme. Poté zalajeme vývarem, přidáme bobkový list, na kousky pokrájenou řepu a vaříme 10 min. Polévku necháme vychladnout, přidáme prolisovaný česnek, vmícháme zakysanou smetanu a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.