Langoše z jogurtu
podle pana Václava z Plzně.
Suroviny:
500 g hladké mouky
1/2 kávové lžičky soli
1 malý bílý jogurt nebo zakysaná smetana
2 lžíce oleje
1 necelá kávová lžička sody
1/2 kostky čerstvého droždí
1 kávová lžička cukru
250 ml mléka nebo vody
olej na smažení
suroviny na ochucení hotových langošů
Postup:
Z deci teplejšího mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek a necháme ho chvíli kynout. Smícháme prosátou mouku se solí a sodou, přidáme olej, jogurt (zakysanou smetanu), kvásek a při zadělávání těsta i zbytek mléka.
Propracované těsto necháme na teplém místě kynout nejméně 30 minut. Z malých kousků těsta uděláme placky, které na rozpálené menší vrstvě oleje osmažíme z obou stran. Následně podáváme naslano (česnek, kečup, sýr) nebo na sladko (smetana, skořice, džem atd.).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.