Co se vaří, co se jí: Černá kaše s rebarborou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Staročeská jídla bývala jednoduchá a skládala se vždy jen z několika základních surovin. Při dnešním znovuobjevování zapomenutých receptů často žasneme nad chuťovou i nutriční vyvážeností tradičních jídel. Jedním z obvyklých pokrmů staročechů bývala také černá kaše.

Nejčastěji se připravovala ze sušených švestek nebo povidel a zahušťovala se obyčejným strouhaným perníkem. Podávala se studená v létě nebo teplá v zimě k snídani. Svátečnější varianta černou kaši na másle opraženými mandlemi nebo ořechy. Ke kaši se jedl většinou krajíc žitného chleba.

0:00
/
0:00

My se dnes naučíme obdobu černé kaše, kde místo povidel nebo sušených švestek použijeme rebarboru. Ta spoustě lidí vadí pro svojí výraznou kyselost. Rebarborový koláč – asi nejčastější pokrm z rebarbory – je také hodně kyselý. Mistr odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech Martin Havlík nám prozradil, jak rebarboru velice rychle a účinně zbavit její typické kyselosti.

Suroviny:

250 g rebarbora
100 g cukr (na karamel) nebo med
cca 0,4 l stolní víno
100 g světlé pečivo bez posypu nebo strouhanka
50 g na posypání sekané mandle, ořechy nebo rozinky

Na ochucení: skořice, hřebíček nebo anýz

Postup:

Z cukru si připravíme na pánvi karamel. Očištěnou a omytou rebarboru nakrájíme na asi centimetrové plátky. Krátce ji osmahneme na karamelu nebo na vroucím medu a podlijeme vínem. Přidáme koření a dusíme, dokud se kousky rebarbory nezačnou rozpadat. Vmícháme rozdrobené světlé pečivo bez kůrky a krátce povaříme. Podle potřeby ještě naředíme vínem nebo vodou. Nakonec propasírujeme přes jemný cedník nebo rozmixujeme a podáváme. Kaši můžeme na talíři dozdobit sekanými mandlemi, ořechy nebo rozinkami.

Při vaření se alkohol ve víně vypaří, takže kaši mohou i děti. Množství surovin odpovídá přibližně čtyřem běžným porcím.

autoři: Pavel Halla , Martin Havlík