Co se vaří, co se jí: Medová jablíčka
Jablka, i přes suché a tropické léto, dozrála, a je čas připravit si z nich jeden stylový staročeský sladký dezert. Medová jablíčka. Nic složitého, za to pěkně voňavá dobrota. A za 15 minut je hotovo.
Doma jsou u nás jablíčka už hodně dlouho. Jabloně na našem kontinentu rostou přes 3000 let. Jablka proto dávno považujeme za běžnou součást naší kultury. Ale s nadsázkou řečeno i jablka jsou tak trochu imigranti. Má se za to, že k nám původně doputovala až ze vzdáleného Kavkazu, Íránu nebo Turkmenistánu.
Vítězné tažení Evropou prastará jablka završila ve Starém Řecku, kde byla dál šlechtěna. Vzniklo mnoho raných, podzimních a letních odrůd jablek. Řekové dokonce každoročně jablíčka obětovali Bakchovi – bohu rozkoše.
Dnešní recept obětujeme rozkoši z vynikající chuti na zkaramelizovaném medu opečených jablíček. Všechny chutě ještě znásobí piškotový podklad s kapkou kvalitní slivovice.
Suroviny (na 4 porce):
2 velká jablka
3-4 polévkové lžíce medu
25 g másla
5 lžic bílého vína
Na podklad do sklenic nebo mističek:
několik rozdrobených cukrářských piškotů
1 lžíce slivovice
pár kapek citronové šťávy
Na ozdobení dezertu (alternativně):
lžička zakysané smetany
lístek máty
plátek citronu
špetka mleté skořice
Postup:
Očištěná jablka nakrájíme na kostky asi 2 x 2 centimetry. Krátce je orestujeme na vroucím medu na pánvi. Poté podlijeme vínem, krátce podusíme, stáhneme z ohně a vmícháme změklé máslo.
Ještě vlažná jablka navrstvíme na nalámané piškoty, které si předem prokropíme rozehřátým medem s trochou slivovice a citronové šťávy. Podáváme vlažné se lžičkou zakysané smetany.
Časová náročnost: 15 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.