Kančí ragú se šípkovou omáčkou
podle Václava Opla z restaurace Za oponou v Plzni.
Suroviny na 4 porce:
800 g kančí krkovice
½ bulvy celeru
2 mrkve
1 kořenová petržel
2 cibule
2 lžíce švestkových povidel
1 dcl šípkového pyré
200 g cukru krupice
200 g másla
0,5 l červeného vína
50 g hladké mouky
3 lžíce vepřového sádla
200 ml 21% smetany
8 kuliček celého pepře
6 kuliček celého nového koření
4 bobkové listy
5 kuliček celého jalovce
snítka rozmarýnu
snítka tymiánu
2 lžíce octa
sůl
mletý pepř
Postup:
Zeleninu oloupeme, nakrájíme na kostky a na 100 g másla orestujeme dozlatova. Přisypeme cibuli, koření a bylinky, přidáme povidla, cukr, ocet a šípkové pyré. Vše orestujeme dohněda.
Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a orestujeme na sádle.
Orestované maso vložíme do zeleninového základu. Zalijeme červeným vínem a na mírném ohni vaříme zhruba 1,5-2 hodiny.
Ze 100g másla a hladké mouky připravíme jíšku.
Měkké maso vyjmeme ze základu a základ zahustíme připravenou jíškou. Krátce povaříme, zjemníme smetanou a dle potřeby dochutíme. Takto upravený základ mixerem vyšleháme dohladka, poté přecedíme přes sítko a máme hotovou šípkovou omáčku k masu.
Kančí ragú se šípkovou omáčkou podáváme nejlépe s kynutými knedlíky nebo bramborovými plackami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.