Bavorské vdolečky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie.

Suroviny na 20 kusů:

450 g polohrubé mouky
1 kostka droždí
1 vejce
200 ml vlažného mléka
50 g rozpuštěného másla
3 lžíce moučkového cukru
špetka soli
olej na smažení

Postup:

Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce, máslo, cukr, mléko a kvásek. Zaděláme těsto a necháme hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky. Vytvarujeme placičky, do kterých uděláme důlek a smažíme do zlatova.

Horké vdolečky pocukrujeme.

Zdobíme povidly, tvarohem apod.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.