Starý rodinný recept na vánočku

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Libuše z Kovčína.

Suroviny:

500 g polohrubé mouky
100 g krystalového cukru
250 ml mléka
20 g droždí
špetka soli
2 žloutky
125g másla
citronová kůra
trochu rumu
rozinky, mandle
1 vejce na potření
1 vanilkový cukr

Postup:

Do vlažného mléka dáme lžíci cukru, droždí a lžíci mouky. Necháme na teplém místě vykynout.

Mezitím si utřeme cukr, máslo a žloutky. Přidáme rum, vanilkový cukr a citronovou kůru.

Do osolené prosáté mouky přidáme kvásek, utřenou směs a rozinky. Vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout. Během této doby těsto dvakrát promícháme.

Když těsto vykyne, uděláme devět malých bochánků. Z prvních čtyř uděláme válečky a spleteme z nich cop.

Upletenou vánočku dáme na plech s pečícím papírem a uprostřed ji promáčkneme.

Uděláme další copy, které spleteme a položíme na první vrstvu; nahoru dáme špejle, aby vánočka dobře držela pohromadě.

Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi, necháme ještě odpočinout, a potom pečeme při 180° C, přibližně 60 minut.

Podívejte se na celou techniku pletení vánočky

autor: posluchač