Vánoční paštika

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova.

Suroviny:

400 g vepřových jater
200 g syrového sádla
100 g libového vepřového masa
1 lžička soli
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce brandy
čerstvě drcený černý pepř
špetka mletého zázvoru
1 stroužek česneku
nastrouhaná kůra z půlky citronu
100 g loupaných mandlí
200 g anglické slaniny

Postup:

Játra a sádlo umeleme na masovém strojku, vepřové maso nakrájíme na kostky a vše necháme v lednici vychladit. Maso potom rozmixujeme a přidáme do něj sůl i koření. Postupně přiléváme smetanu a vymícháme do hladké hmoty.

Přidáme játra, brandy a nakonec sádlo. Opět dobře promícháme a na závěr ještě dáme česnek, citronovou kůru a půlky mandlí.

Formu vyložíme anglickou slaninou a naplníme paštikou. Formu posadíme do pekáče s vodou a pečeme v troubě 45-50 minut při 150 °C.

Upečenou paštiku vyklopíme a podáváme s chlebem nebo čerstvým pečivem.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.