Vepřové maso na francouzský způsob
Pikantní chuť paprik a jemná smetana vytvoří dokonalý pokrm harmonické chuti, která je ještě podtržena jemně kořeněnou vůni žampiónů. Takto upravené maso je navíc šťavnaté a velmi chutné. Dobře jde na tento způsob připravit i krkovička, ale kotletky jsou mnohem jemnější a chutnější.
Suroviny na 4 porce:
4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
5 žampiónů
1 cibule
1 lžíce sádla
50 g rajčatového protlaku
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce mouky
2 čerstvé papriky (z toho 1pálivá)
masový vývar
200 ml sladké smetany
sůl
Postup:
Kotlety otřeme mokrou utěrkou, na okrajích je nařízneme, naklepeme, osolíme a v rozpáleném oleji je zprudka opečeme po obou stranách.
Opečené maso vyjmeme, do tuku dáme najemno nakrájenou cibuli a zpěníme ji. Poté přidáme na plátky nakrájené očištěné žampióny a krátce je orestujeme. Směs zaprášíme moukou smíchanou s mletou paprikou a krátce ji osmahneme. Přilijeme vývar, přidáme rajčatový protlak, zamícháme, vložíme zpět opečené maso a na nudličky nakrájené očištěné papriky. Pod poklicí dusíme doměkka.
Na závěr přilijeme smetanu, zamícháme, podle chuti osolíme a velmi krátce povaříme.
Doporučená příloha: bagety nebo noky, těstoviny, jemné knedlíky či vařené brambory
Celková doba přípravy je přibližně 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.