Pozdrav z Ria – dort z brazilské kuchyně
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
5 vajec
180 g moučkového cukru
1 lžíce jemně mleté kávy
100 g rozdrcených para (vlašských) ořechů
100 g polohrubé mouky
½ kypřícího prášku do pečiva
Suroviny na polevu a ozdobu:
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku
100 – 150 g směsi ořechů (para, vlašské, pistácie, lískové oříšky)
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem a kávou do pěny. Přidáme rozdrcené ořechy, mouku promíchanou s práškem do pečiva a naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 150°C cca 45 minut.
Mírně prochladlý moučník vyklopíme a studený polijeme čokoládovou polevou a bohatě ozdobíme ořechovými jádry. Povrch moučníku lehce poprášíme jemně mletou kávou.
Příprava polevy: Čokoládu a ztužený tuk rozehřejeme ve vodní lázni a mírně prochladlou polevou polijeme moučník.
Celková doba přípravy: cca 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.