Čripnja
Tento pokrm se připravuje v kotlíku na ohništi nebo na dřevěném uhlí. Tím, že se pomalu dusí maso se zeleninou, bylinkami a kořením, dostane výbornou chuť a je velice šťavnaté.
Připravuje se také rybí čripnja, které je výhradně z chobotnice. Ta se nejprve povaří ve vodě se zeleninou, pak se stáhne kůže a ostatní postup je už naprosto stejný jako u čripinje masové.
Suroviny:
2 telecí nebo vepřová kolena
2 lžíce oleje
1 lžíce sádla
2 cibule
4 velká vyzrálá rajčata
3 masité papriky
1 feferonka
2 snítky celerových listů
3listy bazalky
1 snítka rozmarýnu
250 ml bílého suchého vína
750 g brambor
sůl
vegeta
mletý pepř
Postup:
Očištěná kolena nasekáme na 3 díly.
Olej a sádlo rozpálíme a připravené maso opečeme ze všech stran. Potom zmírníme tepelný zdroj, maso osolíme a opepříme, a poklademe ho na plátky nakrájenou zeleninou, tzn. cibulí, paprikami, feferonkou a oloupanými rajčaty. Přidáme najemno nasekané celerové a bazalkové listy, rozmarýn, bobkový list, posypeme trochou vegety, podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí velmi pomalu dusíme 30 minut.
Přidáme oloupané, na čtvrtiny nebo kostky nakrájené brambory a zalijeme vínem. Nemícháme, brambory zůstanou nahoře. Opět zvolna dusíme 30 minut.
Po druhém dušení směs dobře, ale opatrně, promícháme, abychom maso a brambory neporušili. Když je maso měkké, jsou měkké i brambory. Pod poklicí necháme ještě několik minut „dojít.“
Podáváme s bílým chlebem a se zeleninovými saláty.
Celková doba přípravy tohoto receptu nepřesáhne 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.