Celerovo-mrkvová pomazánka s česnekem
podle lektorky vaření Heleny Jůzové
- 1 vanička nízkotučného tvarohu
- 1 kelímek kysané smetany light
- 1 střední mrkev
- 1/2 menšího celeru
- citrónová šťáva
- bylinková sůl
- 1 stroužek česneku
Očištěnou mrkev a celer nastrouháme najemno, zakapeme citrónem a můžeme přidat i trochu olivového oleje. Potom přidáme rozetřený česnek, tvaroh, smetanu a nakonec ochutíme bylinkovou solí. Zamícháme a je hotovo.
Podáváme na suchárcích, celozrnné bagetě apod. Můžeme dozdobit pórkem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.