Pomazánka z avokáda
Avokádo je plod hruškovce přelahodného. Pochází z Mexika a jedná se o ovoce.
- 1 zralé avokádo
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 - 3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce olivového oleje (nejlépe panenského)
- mletý pepř
- limetková nebo citrónová šťáva
- sůl
- celozrnná bageta nebo chléb
- olivy
Omyté avokádo osušíme a podélně rozkrojíme. Vyndáme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Pokud je avokádo dobře zralé, jde to velmi dobře. Dužinu vidličkou rozmělníme, našleháme a zakapeme limetkovou nebo citrónovou šťávou. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl a mletý pepř. Dobře promícháme a v chladnu necháme alespoň 1 hodinu proležet. Pomazánku mažeme na plátky celozrnné bagety nebo na chléb a zdobíme olivami, nakrájenými na kolečka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.