Pomazánka z avokáda

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Avokádo je plod hruškovce přelahodného. Pochází z Mexika a jedná se o ovoce.

Ingredience
  • 1 zralé avokádo
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje (nejlépe panenského)
  • mletý pepř
  • limetková nebo citrónová šťáva
  • sůl
  • celozrnná bageta nebo chléb
  • olivy

Omyté avokádo osušíme a podélně rozkrojíme. Vyndáme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Pokud je avokádo dobře zralé, jde to velmi dobře. Dužinu vidličkou rozmělníme, našleháme a zakapeme limetkovou nebo citrónovou šťávou. Přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl a mletý pepř. Dobře promícháme a v chladnu necháme alespoň 1 hodinu proležet. Pomazánku mažeme na plátky celozrnné bagety nebo na chléb a zdobíme olivami, nakrájenými na kolečka.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.