Hovězí plátky na zázvoru
podle paní Aleny z Chodova u Karlových Varů
Suroviny na 4 porce:
4 hovězí plátky z kýty
2 cibule
1/2kostky masoxu
2 lžíce hladké mouky
olej, sůl
mletý zázvor
Postup:
Plátky masa naklepeme z obou stran osolíme a hustě posypeme mletým zázvorem. Okraje plátků jemně nařízneme, aby se při dušení nekroutily. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova. Přidáme okořeněné plátky masa a osmahneme po obou stranách tak, aby se zatáhly. Pak je podlijeme vodou, přidáme rozdrobený masox. Dusíme doměkka pod pokličkou za občasného podlévání a obracení po dobu 30 minut.
Měkké plátky vyndáme a položíme stranou. Šťávu necháme vydusit na tuk, přidáme hladkou mouku, aby vznikla hnědá jíška. Rozředíme ji vodou , vznikne hnědá šťáva, kterou ještě 10 minut povaříme. Podle chuti dosolíme a plátky vložíme do šťávy.
Přílohy: podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo rýží, vhodný je i zeleninový salát nebo kyselá okurka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka