Koláčky Johanky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

140 g čerstvého másla
140 g převařeného másla
140 g moučkového cukru
350 g hladké mouky
3 žloutky
citrónová kůra
2 bílky
100 g oloupaných nahrubo nasekaných mandlí
okapané višně z kompotu nebo brusinková marmeláda
vanilkový cukr

Postup:

Převařené chladné a čerstvé máslo společně utřeme do pěny, potom přidáme cukr a znovu třeme. Po lžících přidáváme mouku a nakonec citrónovou kůru. Těsto dobře proděláme a necháme ho alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Potom z těsta tvoříme kuličky, velké asi jako vlašský ořech, v jejich středu uděláme důlek. Potřeme je bílkem a obalíme v rozsekaných oloupaných mandlích. Klademe je na pečícím papírem vyložený plech, a ve středně vyhřáté troubě pečeme do růžova. Do důlků prochladlých koláčků dáme dobře okapané višně nebo trochu brusinkové marmelády a posypeme vanilkovým cukrem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.