Hnědé žampiony s vepřovým masem
podle našeho kolegy Jiřího Šobra.
Suroviny na 4 porce:
- 0,5 kg hnědých žampionů (můžete použít i jiné houby)
- 1 kg vepřového masa (krkovici, plec nebo kýtu – doporučuji prošpikovat dobrou slaninou)
- 2 cibule
- houbové koření
- koření gyros
- smetana
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Postup:
Maso očistíme, osolíme, opepříme a potřeme kořením, které jsme před tím rozmíchali v oleji a necháme minimálně 12 hodin odležet v lednici
Poznámka: Pozor na koření gyros, aby vše „nepřeválcovalo“. Můžete přidat i najemno nakrájenou cibuli.
Odleželé maso podlijeme a pečeme přibližně 90 minut při teplotě 160° C. Nezapomeneme podlévat!
Mezitím očistíme houby a nakrájíme je na větší kousky.
Maso otočíme, přidáme houby, znovu podlijeme a pečeme při stejné teplotě dalších 30 minut.
Zkusíme, jestli je maso měkké, k houbám přidáme trochu drceného kmínu a zalijeme je kelímkem 30 procentní smetany. Můžete přilít i trochu vody. Až se maso bude rozpadat a houby budou měkké, ale ne rozvařené, jsme hotovi.
Maso vyjmeme. Omáčku s houbami můžete zředit další smetanou nebo nastavit vývarem. Podle chuti zahustíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.