Kachní paštika s ostružinovou redukcí

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Petra Baumruka ze Starobolevecké hospůdky.

Suroviny na paštiku:

  • 150 g očištěných kachních jater
  • 1 upečené kachní stehno
  • tymián, mleté nové koření
  • sůl a pepř
  • 1 dl výpeku ze stehna
  • mléko

Suroviny na ostružinovou redukci:

  • 2 hrsti lesních ostružin (i mražených)
  • jedna lžíce worcestru
  • 2 lžíce medu
  • trochu vody
  • cukr

Postup:

Játra necháme přes noc odpočívat v mléce. Druhý den upečeme kachní stehno. Játra propláchneme a rozmixujeme s výpekem do hladka.

Kachní stehno zbavíme kůže a také jej rozmixujeme, ale ne úplně na kaši. Přidáme k játrům, osolíme, opepříme a přidáme lístky tymiánu a nové koření.

Hmotu vylijeme do misek (například na mufiny) a přikryjeme alobalem. Misky dáme do pekáče s vodou a pečeme 50 minut při 90° C. Pak necháme vychladit nejlépe do druhého dne.

Ostružinovou redukci připravíme tak, že všechny výše uvedené suroviny dáme do rendlíku, podlijeme vodou a vaříme asi 10 minut. Poté přes jemné sítko propasírujeme a necháme vychladnout. Redukcí poté přeléváme paštiku, vyklopenou z misek.

Podáváme s čerstvým pečivem.

autor: šéfkuchař