Arabská rýže
Když jsem se minulý týden zmínila o rýži s nudlemi, netušila jsem, že se budou posluchačky a posluchači dožadovat přesného receptu na tuto přílohu. Velmi ráda vyhovuji a recept dneska předkládám.
Suroviny pro 6 osob:
350 g rýže
100g nevařených vlasových nudlí
1 lžíce másla
sůl
Postup:
Přebranou rýži dobře promyjeme. Nejprve několikrát v teplé a potom ve studené vodě. Dáme ji do misky, zalijeme vodou a necháme asi 5 minut stát.
V kastrolu rozehřejeme máslo a za stálého míchání v něm osmažíme nudle do světle hnědé barvy. Potom přidáme připravenou rýži, promícháme, osolíme a zalijeme vodou. Vody dáme tolik, aby dosahovala 1,5 cm nad rýži a přiklopíme poklicí. Dusíme cca 20 minut.
Takto připravenou rýži podáváme k drůbeži, minutkám, masitým pokrmům apod.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.