Makovec

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Makovec býval nedílnou součástí sortimentu mléčných barů. Pamatuji si, že se prodával nakrájený na jednotlivé porce nebo v miskách či jiných formách z alobalu. Povrch býval „pocákán“ bílou polevou. Báječně chutná s kakaem nebo teplým mlékem.

Suroviny

250 hladké mouky

150 g moučkového cukru

50 g másla nebo rostlinného tuku

1 vejce

100 g mletého máku

250 ml mléka

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 hřebíčky

půl lžičky mleté skořice

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Utřeme tuk s cukrem, přidáme vejce, mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky a skořici a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme.

Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 1 hodinu.