Velikonoční hlavička

Bez hlavičky (nádivky) si Velikonoce lze jen těžko představit. Důležitou roli v ní hrají bylinky. Nejenom že nádivku chutně okoření, ale dodají tělu po dlouhé zimě sílu, protože jsou plné vitamínů.

Ingredience
  • 500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček
  • 400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého
  • 10 vajec
  • 10 rohlíků nebo housek
  • vývar z vepřového masa
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • kontryhel, popenec, mladé kopřivy, petrželka
  • sádlo na vymazání

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Přidáme k nim žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky a vše dobře promícháme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme.

Do sádlem vymazaného pekáče rozetřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C přibližně jednu hodinu.

Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy. Podáváme jako samostatný pokrm.

Doporučená příloha: nakládaná zelenina, saláty z čerstvé zeleniny

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.