Křehký jablkový závin

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Záviny, čili štrúdly, jsou v mnoha rodinách nedílnou součástí vánočního jídelníčku. Někde se připravují s jablky, leckde, podle zvyklostí, s náplní makovou. Závinem neurazíme v žádném období, naopak je vždycky vítán. Ten nejznámější s jablky, zejména pro svoji osvěžující chuť. Proto vybíráme do náplně jablka nakyslá. Věřím, že si i u vás na závinu, připraveného podle tohoto receptu, pochutnáte.

Suroviny:

300 g polohrubé nebo hladké mouky

200 g másla

70 g moučkového cukru

2 žloutky nebo 1 celé vejce

citrónová kůra

2 polévkové lžíce mléka

2 polévkové lžíce rumu nebo bílého vína

špetka soli

1 bílek na potření

Náplň:

na másle osmažená strouhanka

800 g oloupaných jablek

mletá skořice

cukr

rozinky

citrónová šťáva

Postup:

Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, změklé máslo, žloutky nebo vejce, citrónovou kůru, mléko, rum a sůl. Vypracujeme rychle těsto, které necháme v chladu odpočinout nejméně 1 hodinu.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme na pomoučeném vále obdélníkovou placku silnou 3 mm. Střed těsta lehce posypeme na másle osmaženou strouhankou, poklademe na tenké plátky nakrájenými jablky, posypeme je cukrem, mletou skořicí, rozinkami a pokapeme citrónovou šťávou. Utvoříme záviny, které přeneseme na suchý plech, potřeme je bílkem a v předehřáté troubě pečeme 30–40 minut.

Pro sváteční tabuli si trochu pohrajeme s tvorbou závinu. Těsto, které budeme přes jablka přehýbat, rádýlkem nebo nožem nakrájíme na cca 1,5–2 cm široké pruhy, které nedokrojíme až k náplni, ale asi 2 cm od ní. Ty potom střídavě skládáme přes sebe na náplň, jak je vidět na fotografii. Potom potřeme bílkem a upečeme.

Takto „upletený“ štrúdl vypadá velmi pěkně a velice složitě, i když opak je pravdou a na vánočním stole bude velice dobře vypadat.

Přípravě tohoto závinu trvá přibližně 2 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň