Rozcuchaná nevěsta
Krkonošský pokrm s líbezným názvem. Nastrouhané brambory trčí z pekáče a připomínají rozcuchané vlasy.
Suroviny na čtyři porce:
750 g ve slupce vařených brambor
750 g jablek
100 g cukru
250 ml smetany
3 vejce
skořice, rozinky, máslo
Postup:
Den předem vařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Na stejném struhadle nastrouháme i oloupaná jablka, která promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami. Pekáč nebo zapékací misku silně vymažeme máslem. Na dno lehce rozprostřeme vrstvu nastrouhaných brambor, na ně dáme vrstvu připravených jablek a završíme vrstvou brambor. Zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci a pečeme dočervena. Upečený pokrm pokapeme rozpuštěným máslem.
Celková doba přípravy je přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.