Naše babičky věděly, že „polévka je grunt“. Udělejte si pikantní gulášovou s masovými knedlíčky
Tradiční česká kuchyně se zase vrací na výsluní. Opravdu dobrá gulášová polévka je umění, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří např. čočková, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i gulášová s masovými knedlíčky.
Naše prababičky a babičky dobře věděly - že „polévka je grunt". Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ!
Suroviny:
150 g mletého masa (půl na půl vepřové a hovězí), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce mleté pálivé papriky, sůl a čerstvě mletý pepř, majoránka, sůl, římský kmín, 2 krajíce staršího chleba, petrželka
Postup:
Maso dochutíme solí a římským kmínem podle chuti a propracujeme. Mokrýma rukama z něj tvoříme malé kuličky a klademe je na plech nebo pekáček vyložený pečicím papírem.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme mletou papriku a česnek, necháme rozvonět a zalijeme asi litrem vody. Osolíme.
Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme asi deset minut. Pak do polévky rozdrobíme starší chleba, dochutíme ji rozemnutou majoránkou a vaříme ještě asi deset minut do požadované konzistence.
Přidáme teplé knedlíčky, dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Do polévky můžeme přidat také na kostičky nakrájené brambory.
Gulášová polévka je tradiční druh uherské polévky, která obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Typická je její červená barva, výrazná chuť a vysoká hustota.
Související
-
Guláš s červenou čočkou. To je bezmasá pochoutka pro všechny vegetariány. A nejen pro ně!
Asi každý z vás už někdy vařil guláš a říkal si, jak je možné, že v hospodě je tmavý a silný a doma se to nedaří. O kvalitě a barvě guláše rozhoduje základ - cibule a olej.
-
Krůtí guláš se zelím. Spojení chutí a zdravé kuchyně
Léčivé účinky zelí byly využívány již ve starověkém Řecku. Je bohatým zdrojem vitamínu C - mnohem větším, než je citrusové ovoce. Kromě vitamínu C se v zelí nachází...
-
Gulaš (Gulaschfleisch) podle Magdaleny Dobromily Rettigové!
Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo h...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.